Otrava alkoholem

Od Pecolda 12.6.2000

Domů

Fotoalba srazů:

1996
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010

2011

2012
2013
2014
2015

Starší fotoalba:

Půlení a tříčtvrtění studia
Rožnění selátka 1988
Ostatní

Další související články

Teorie pivního pole

 



Otrava alkoholem (od Pecolda 12.6.2000)

Cementi kontakt

Případné podněty a komentáře

Zpět na začátek

… k vaší theorii pivního pole si dovoluji přidat článek‚ který je uveden v Domácím lékaři někdy z roku 1932. Některé pravdy jsou však trvalé‚ zvláště manželky by si měly uvědomit jejich obsah.

Cituji z kapitoly OTRAVA ALKOHOLEM:

Člověka otráveného alkoholem nazýváme » opilým « a nebéřeme jeho stav nikterak vážně‚ poněvadž pohříchu není řídkým zjevem ani ve městě ani na venkově. Opilý leží v bezvědomí‚ mnohdy s nafialovělou barvou obličeje‚ hlasitě chrápe anebo při značnějším stupni otravy jest téměř bez života a tep má sotva citelný. Chceme-li býti docela jisti‚ zda běží o alkohol nebo něco jiného‚ čichněme k ústům bezvědomého; s dechem uniká zřetelný zápach alkoholu.

Jak ošetřovati? Nesmíme v něm viděti » lumpa «‚ opovržení hodného zhýralce‚ nýbrž otráveného‚ kterému jsme povinni pomoci a jenž snad ještě dá se z nešťastné vášně vyléčiti. Pohodlně jej uložme‚ je-li temně zbarven‚ hlavu a horní polovinu těla výše‚ neboť běží tu o větší příliv krve do hlavy; a naopak‚ je-li bledý a přepadlý‚ pak uložme nohy výše a přivedeme takto více krve k hlavě. Když jsou končetiny studené‚ ponoříme je do teplé vody‚ čímž zhusta odstraněny jsou rychle poruchy koloběhu krevního; nemocného musíme při tom položiti tak‚ aby nohy až po kolena visely bez podpírání. Potom nasuneme nádobu s horkou vodou postavenou na stolici. Stejně ošetříme i ruce. Účinek podstatně podporuje studený obklad na srdce a hlavu. Uvolněním a svlečením všech částí oděvu‚ otevřením oken‚ i v zimě‚ obluzení rychleji zmizí. Dostavivší se zvracení podporujeme odbornou masáží žaludku‚ aby se nevstřebaná část alkoholu pokud možno nejrychleji vyvrhla. Když je žaludek vyprázdněn a opilý může opět polykati‚ podáme mu několik lžic silné černé kávy. Při silném dávení je třeba přiložiti teplou láhev na břicho. Když usnul opilý tvrdým spánkem‚ nerušme ho.

Ošetřování při známé » kocovině « je docela jiné. Nejprve poskytneme sedací koupel 38 °C teplou. Třeme celé tělo měkkým kartáčkem a na to dáme studenou sprchu 18 °C teplou; potom přimějeme nemocného k tomu‚ aby vykonal 1-2 hodinovou procházku a necháme ho spočátku píti malé množství studené vody. Teprve když dostaví se skutečný pocit hladu‚ může dostati hustou slizovou polévku a čerstvé ovoce. Druhého dne‚ nebrání-li tomu snad obzvláštní slabost‚ zaobalme ho silně‚ abychom mu přivodili pocení‚ při čemž vyměšuje se pot páchnoucí po kořalce. Potom teprve dostaví se opravdové vysvobození a úleva; v tomto stavu je také přístupný pokusů vrácení se na lepší cestu. Pokusme se posilniti jeho morální cit a přiměti jej k abstinenci. Z ošetřování při otravě alkoholem můžeme mnohého použíti i při jiných otravách. Poněvač však povaha postižených je různá‚ vytváří se též účinky u každého jednotlivce jinak a není proto také možno uvésti pro všechny souhrnně vhodný způsob ošetřování.

   
foto2015_4